Provisorisk ball versus dropp

Golf er et spill man aldri blir helt klok på, hvordan kan det forventes at man skal huske alle regler i tillegg?

Provisorisk ball versus dropp

Postby krishanssen » 31 Aug 2016, 22:09

Hei!

En problemstilling har dukket opp noen ganger i sommer, når jeg har spilt enkelte baner for første gang:

Jeg slår ut fra tee, slicer ballen og er usikker på hvor den gikk. Slår derfor en provisorisk ball, som jeg er trygg på hvor er. Jeg går deretter etter den første ballen, og ser at ballen mest sannsynlig har havnet i rødt (ettersom jeg spiller banen for første gang, vet jeg ikke at det er rødt i retningen jeg slår ballen). Jeg er dog ikke helt sikker, men ettersom jeg ikke finner ballen, så antar jeg at den har havnet i rødt. Da er spørsmålet hva som er riktig å gjøre: Droppe en ball der jeg antar at den har gått ut i rødt, eller spille på den provisoriske?

Håper jeg ikke spør om noe det er spurt om før.
Srixon Z355 (Miyazaki Jinsoku)
WIlson Profile XLS
Cleveland RTX3 48, 52, 56, RTX1 60-grader
Garmin Approach X40
krishanssen
Rookie
Rookie
 
Posts: 25
Likes: 3 posts
Liked in: 3 posts
Joined: 29 Jun 2016, 09:50
Hcp: 32,6
Hjemmeklubb: Grini
Karma: 0

Provisorisk ball versus dropp

Annonser

Annonser
 

Re: Provisorisk ball versus dropp

Postby GolfMickey » 31 Aug 2016, 23:42

Trodde før man kunne droppe som man ville selv om man slo en provosorisk, helt til helgen da fikk jeg vite følgende, vis man slår første ballen og er usikker på om den går i vannet, og slår provisorisk, så må man finne førsteballen for å kunne bruke den videre.
User avatar
GolfMickey
Guru
Guru
 
Posts: 2469
Likes: 151 posts
Liked in: 230 posts
Joined: 18 Feb 2015, 00:24
Location: Oslo
Hcp: 8,5
Hjemmeklubb: Groruddalen
Karma: 1

Re: Provisorisk ball versus dropp

Postby tilskuer » 01 Sep 2016, 01:48

Slik jeg tolker fremstillingen din skulle du spilt videre på den provisoriske ballen. For å ta fritak fra vannhinder må det være "kjent eller så godt som sikkert" at ballen er i vannhinderet. "Mest sannsynlig" holder ikke i denne sammenheng. Siden du ikke visste at det var et vannhinder der kunne du i utgangspunktet tatt fritak for vannhinder, selv om du slo en provisorisk ball, hvis ballen ikke kunne vært noe annet sted enn i vannhinderet.
Situasjonen GolfMickey referer til skiller seg fra din situasjon idet spilleren der er klar over at der er et vannhinder, men er usikker på om ballen er i hinderet. En provisorisk ball kan bare spilles hvis en tror at den originale ballen kan være out of bounds eller "mistet utenfor et vannhinder". Spiller du en provisorisk ball i denne situasjonen har du i pr. definisjon akseptert at ballen kan være mistet utenfor vannhinderet, og du må finne den originale ballen - på spillefeltet eller i vannhinderet - for å kunne fortsette på den.
tilskuer
Forumvant
Forumvant
 
Posts: 77
Likes: 8 posts
Liked in: 19 posts
Joined: 08 Apr 2011, 16:00
Karma: 1

Re: Provisorisk ball versus dropp

Postby Keyser » 01 Sep 2016, 08:07

En bra artikkel om "kjent eller så godt som sikkert"

So, in circumstances where the ‘known or virtually certain’ test has to be applied players must ask the question, “could the ball be anywhere else on the golf course other than in the obstruction/abnormal ground condition/water hazard?” If the answer is “yes,” then the ball must be treated as lost under penalty of stroke and distance, Rule 27-1. Known or virtually certain is to be taken literally. It is not a best guess or maybe.
</Keyser>
Keyser
Legende
Legende
 
Posts: 937
Likes: 119 posts
Liked in: 172 posts
Joined: 18 Dec 2008, 10:51
Hcp: 6-7-8-9-ish
Hjemmeklubb: Bjørnefjorden
Karma: 3

Re: Provisorisk ball versus dropp

Postby krishanssen » 01 Sep 2016, 12:17

Takk for svar, folkens.

Bare så jeg forstår dette riktig: Hvis jeg spiller banen for første gang, og dermed umulig kan være "så godt som sikker" på at ballen har havnet i vannhinderet, så må jeg enten finne ballen (og dermed måtte droppe?) eller spille på den provisoriske?
Srixon Z355 (Miyazaki Jinsoku)
WIlson Profile XLS
Cleveland RTX3 48, 52, 56, RTX1 60-grader
Garmin Approach X40
krishanssen
Rookie
Rookie
 
Posts: 25
Likes: 3 posts
Liked in: 3 posts
Joined: 29 Jun 2016, 09:50
Hcp: 32,6
Hjemmeklubb: Grini
Karma: 0

Re: Provisorisk ball versus dropp

Postby Keyser » 01 Sep 2016, 12:25

Ja, dersom det ikke er "så godt som sikkert"/"known or virtually certain" at ballen er i vannhinderet, så må du finne/identifisere den i vannhinder for å kunne droppe fra vannhinder.

Men det har ikke noe med om du spiller banen for første gang å gjøre, det kan være steder der du først blir "så godt som sikker" når du kommer frem til vannhinderområdet. Ellers føler jeg at det ofte praktiseres "mest sannsynlig" heller enn "så godt som sikkert", ihvertfall i selskapsrunder.
</Keyser>
Keyser
Legende
Legende
 
Posts: 937
Likes: 119 posts
Liked in: 172 posts
Joined: 18 Dec 2008, 10:51
Hcp: 6-7-8-9-ish
Hjemmeklubb: Bjørnefjorden
Karma: 3

Re: Provisorisk ball versus dropp

Postby Lefthook » 01 Sep 2016, 13:24

Jeg har kikket litt i decisions. Hvis du moser driven ut på viddene, slår en provisorisk, og så senere oppdager at området den første ballen landet i er vannhinder, så skal du ta fritak fra vannhinderet.

Q.
A player's tee shot is struck towards an area of trees, bushes and tall grass. Believing his ball might be lost outside a water hazard, the player announces his intention to play a provisional ball and plays a ball from the tee. When he arrives at the area, he finds that the area in question is wetlands that has been defined as a lateral water hazard and that it is known or virtually certain that his ball is in it. What is the ruling?

A.
As the player played the second ball from the tee in the belief that his original ball might be lost outside a water hazard, that ball was a provisional ball. The subsequent discovery that the area in question is in fact a lateral water hazard is irrelevant. Therefore, the player must abandon the provisional ball and proceed under Rule 26-1 – see Rule 27-2c.

26-1 er prosedyre for dropp fra vannhinder, 27-2c er at den provisoriske ballen ikke er i spill.

Jeg har alltid trodd man måtte finne ballen i vannhinderet hvis man spilte provisorisk. Og fortalt det til mange medspillere opp gjennom årene. Så enten har jeg drevet vranglære eller så har reglene blitt justert her.
Lefthook
Fast besvarer
Fast besvarer
 
Posts: 177
Likes: 26 posts
Liked in: 56 posts
Joined: 06 Jan 2012, 17:48
Karma: 6

Re: Provisorisk ball versus dropp

Postby Keyser » 01 Sep 2016, 13:42

Tror det er velkjent vranglære. Før måtte det være "reasonable evidence" for at ballen var i vannhinderet, dette ble endret til "known or virtually certain" i 2008.
</Keyser>
Keyser
Legende
Legende
 
Posts: 937
Likes: 119 posts
Liked in: 172 posts
Joined: 18 Dec 2008, 10:51
Hcp: 6-7-8-9-ish
Hjemmeklubb: Bjørnefjorden
Karma: 3

Re: Provisorisk ball versus dropp

Postby tilskuer » 01 Sep 2016, 14:47

Slenger på decisions til for å "forvirre" ytterliger:

27-2a/2 Provisional Ball Played Solely in Belief Original Ball Might Be in Water Hazard

Q.A player's tee shot might be in a water hazard, but clearly it is not lost outside a water hazard or out of bounds. The player announces that, since his ball might be in the hazard, he is going to play a provisional ball and he does so. Rule 27-2a seems to prohibit a provisional ball in the circumstances. What is the ruling?

A.The player did not play a provisional ball which, according to the Definition of "Provisional Ball," is a ball played under Rule 27-2 for a ball which may be lost outside a water hazard or may be out of bounds. The second ball from the tee was in play since it was not a provisional ball.

27-2a/2.2 Possibility That Original Ball Is in Water Hazard May Not Preclude Play of Provisional Ball

Q.Is it true that, if a player's original ball may have come to rest in a water hazard, the player is precluded from playing a provisional ball?

A.No. Even though the original ball may be in a water hazard, the player is entitled to play a provisional ball if the original ball might also be lost outside the water hazard or out of bounds. In such a case, if the original ball is found in the water hazard, the provisional ball must be abandoned - Rule 27-2c.

"Problemet" er at du bare kan slå en provisorisk ball hvis du tror ballen også kan være mistet utenfor vannhinderet. Du har dermed da allerede signalisert at det ikke er kjent eller så godt sikkert at ballen er i vannhinderet og "bevisbyrden" øker da for å ta fritak fra vannhinderet.
tilskuer
Forumvant
Forumvant
 
Posts: 77
Likes: 8 posts
Liked in: 19 posts
Joined: 08 Apr 2011, 16:00
Karma: 1

Re: Provisorisk ball versus dropp

Postby krishanssen » 01 Sep 2016, 15:48

Supert med gode svar her!

Jeg synes ikke dette er så lett å forstå. Betyr "mistet utenfor vannhinderet" at ballen er mistet, men ikke i vannhinderet, eller betyr det at ballen er mistet i vannhindteret?

Kjernen her er jo om jeg skal spille videre på den provisoriske, eller droppe en ny ball der jeg tror ballen har gått ut i rødt (jeg visste ikke at det var rødt der jeg slo).
Srixon Z355 (Miyazaki Jinsoku)
WIlson Profile XLS
Cleveland RTX3 48, 52, 56, RTX1 60-grader
Garmin Approach X40
krishanssen
Rookie
Rookie
 
Posts: 25
Likes: 3 posts
Liked in: 3 posts
Joined: 29 Jun 2016, 09:50
Hcp: 32,6
Hjemmeklubb: Grini
Karma: 0

Re: Provisorisk ball versus dropp

Postby tilskuer » 01 Sep 2016, 20:35

Hvis ballen er i et vannhinder( kjent eller så godt som sikkert) har det ingen betydning om du finner den eller ikke. Hvis ballen er mistet i vannhinderet, altså at du ikke finner ballen i vannhinderet, skal du uansett fortsette etter regel 26. Hvis ballen er out of bounds eller mistet et sted på banen som ikke er i et vannhinder, må du fortsette etter regel 27, og dette innebærer nytt slag fra der du slo sist + ett straffeslag. Kun i det siste tilfellet kan du spille en provisorisk ball for å slippe å gå tilbake å spille ny ball hvis opprinnelig er out of bounds eller du ikke finner ballen. Det er derfor regel 27 presiserer at du kan slå en provisorisk ball hvis ballen kan være utenfor banen eller mistet utenfor et vannhinder. For at den skal kunne regnes som mistet i et vannhinder må det fortsatt være kjent eller så godt som sikkert at ballen er i vannhinderet. Hvis du er sikker på ballen er i et vannhinder, eller du er sikker på at du vil finne ballen på banen hvis den ikke er i hinderet, har du faktisk ikke anledning til å slå en provisorisk ball, men skal fortsette direkte etter regel 26. Spiller du en provisorisk ball i et slikt tilfelle(du vet det er et vannhinder der) har du underforstått erklært at du ikke er sikker på at ballen er i vannhinderet, og det blir vanskeligere å påstå at det er kjent eller så godt som sikkert at ballen er i vannhinderet.
Hva som er riktig i ditt tilfelle er umulig å vurdere uten å ha vært tilstede og sett slaget og forholdene på stedet. Mitt svar var basert på at du formulerte deg slik at ballen "mest sannsynlig" var i vannhinderet, og det er ikke nok bevis for å fortsette med en dropp etter regel 26. Det må være kjent eller så godt som sikkert at ballen er i vannhinderet, og til den vurderingen er artikkelen Keyser linket til veldig nyttig.
tilskuer
Forumvant
Forumvant
 
Posts: 77
Likes: 8 posts
Liked in: 19 posts
Joined: 08 Apr 2011, 16:00
Karma: 1

Re: Provisorisk ball versus dropp

Postby krishanssen » 02 Sep 2016, 09:44

Takk for et godt svar, Tilskuer! Nå forstår jeg!
Srixon Z355 (Miyazaki Jinsoku)
WIlson Profile XLS
Cleveland RTX3 48, 52, 56, RTX1 60-grader
Garmin Approach X40
krishanssen
Rookie
Rookie
 
Posts: 25
Likes: 3 posts
Liked in: 3 posts
Joined: 29 Jun 2016, 09:50
Hcp: 32,6
Hjemmeklubb: Grini
Karma: 0


Return to Golfregler



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron