Lie og skaftlengde

Del dine erfaringer, og post spørsmål om golfutstyr.
tilskuer
Forumvant
Forumvant
Posts: 79
Joined: 08 Apr 2011, 16:00

Re: Lie og skaftlengde

Post by tilskuer »

Jeg tror at vi nesten er enige Franz. Endring av skaftlengde gjør ingen ting med lievinkelen til en kølle, men hvordan du forholder deg til denne økningen av lengden har stor betydning for lie-vinkelen. Wedgen spilles med et brattere plan fordi den er kortere. For å nå ned til ballen må en bøye mer i hoftene, hvilket gir et brattere svingplan. Fordi den har et brattere svingplan trenger den en mer upright lievinkel. Når lengden på køllene endres opp gjennom settet medfører dette at du må/kan rette overkroppen mere opp, du får et mindre bratt svingplan og riktig lievinkel blir flatere. Så forholdene mellom køllene i settet er det ingen uenighet om. Men akkurat som at en spiller må bøye seg mer med en wedge enn et syverjern, må en lang spiller vanligvis bøye seg mer med et syverjern enn en "normal" spiller må gjøre med samme syverjernet. Ganske enkelt fordi den lange spilleren normalt har lengre avstand mellom hendene og bakken enn den lave spilleren. Det er ønsket om å gi den lange spilleren en mer normal oppstilling som medfører behovet for å forlenge køllene, ikke behovet for å endre lievinkel. Ved å forlenge køllene nok kan den lange spilleren spille kølla med samme skaftvinkel og lievinkel som den kortere spilleren. Men dette vil vanligvis medføre en ikke ønsket økning i svingvekt, og det er derfor "uvanlig" å forlenge køllene mer enn en tomme. At kortere spillere ønsker lengre køller for å få en annen oppstilling/svingplan er ikke uvanlig. Skal du spille med en wedge som har samme lengde som et åtterjern må den også ha tinærmet samme lievinkel som et åtterjern. Det er også noen som har prøvd seg på å lage køllesett hvor alle jerna er like lange, og bare loftet på jernet endrer lengden på slaget, men disse har vel hatt meget begrenset suksess
Men alt dette er en ren statisk tilpasning som egentilg ikke er mer enn sånn passe interessant. Det som er mer interessant er hva spilleren gjør i svingen sin og hvordan køllehodet opptrer gjennom svingen. To fysisk like spillere kan svinge samme kølle på to forskjellige svingplan og ha behov for helt forskjellig lengde og lievinkel på jernet. I tillegg er det en del fysiske påvirkninger på køllehodet gjennom svingen som gjør at tåen på kølla dropper ned i forhold til den vinkelen kølla har ved adressering. Hvor mye er bl.a avhengig av skaftets egenskaper, svinghastighet og skaftlengde. Så derfor ligger den egentlige fasiten i hva som skjer i balltreffet og hvilken bane ballen får.
Flop
Rookie
Rookie
Posts: 16
Joined: 17 Sep 2012, 21:36

Re: Lie og skaftlengde

Post by Flop »

Franz: Takk for svar, det gir mening det su sier - også for meg. Når det gjelder spørsmålet om hva som er ordentlige køller, så er det jo smått utrolig at det går hjem å selge et 5`jern som "longest 6 iron ever" - verden vil berdas, men det er en diskusjon for seg. :) Jeg har kun registrert at det ikke bare er loftet, men også lengden på skaftet, som endres, og har tenkt at det kan være en grunn til det utover ønsket om "longest ever"..
Post Reply